En varmepumpe er en meget god mulighed for dig, som ønsker at spare penge på varmeregningen. Men der er flere faktorer der spiller ind, når du skal vælge den rigtige varmepumpe til netop din bolig.

Typer af varmepumper

Varmepumperne kommer i mange forskellige udgaver og kan opfylde forskellige menneskers behov. Det kan for eksempel være en luft til luft varmepumpe, som du kan anvende i helårsbeboelser, et sommerhus eller i en kolonihave. Luft til luft varmepumpen er meget effektiv samt energibesparende og er som regel den billigste løsning af dem alle.


read more

Det optimale plantningstidspunkt

Der er to optimale tidspunkter på året at plante dine bambus. Det ene er tidligt i foråret, så frosten af væk fra jorden, og frem til maj. Det andet tidspunkt er mellem august og september.

Planter man bambus uden for dette tidsrum er det risiko for at bambussen visner.

Jordforholdene og selve plantningen

Bambus kan plantes i stort set alt slags jord. Der er dog enkelte undtagelser og råd man bør følge:

Hvis jorden er meget leret eller vådt er det en god idé, at skifte alt jordet på plantningsstedet med jord fra et andet sted i haven eller jord købt i et havecenter.

Når du har styr på plantningsstedet er det vigtigt at der bliver blandet ca. 20-30% spagnum i jorden.

Når du har vendt jorden og blandet spagnum i på et areal der hedder 1 x 1 meter rundt og ca. 0,5 meter i dybden, kan du sætte bambusplanten i jorden.

Du skal plante bambussen i samme højde som den står i potten den kom i.

Når du har sat bambusplanten i jorden er det vigtigt at du gennemvander jorden grundigt.

bambusVanding, beskæring og vinterpleje

Selv om det i starten blev gjort klart at bambusplanter ikke kan holde til at så i drivvådt jord, så er det vigtigt, at du i de første par sæsoner sørger for at din bambus ikke tørre ud.

Efter de første sæsoner klarer bambusplanten sig selv med den vand der kommer fra himlen og det eneste du kan gøre for den er at beskære den (Hvis du ønsker en speciel form) eller at give den noget kompost eller andet gødning.

Det er ikke nødvendigt at gøre noget ved bambusplanter om vinteren. De kan godt holde til det danske klima.

Slutteligt skal det nævnes at du kan beskære din bambus stort set som du ønsker det. Det er også derfor bambus udgør en rigtig nem og flot hæk.

 

Om forfatteren:
Dennis Drejer driver webshoppen Haveslangen.dk som er et online havecenter der sælger både bambus, havefigurer, havekrukker og meget andet.

 


read more

Kreativitet

Din have behøver ikke kun bestå af blomster og planter, tænk kreativt i din have. Prøv med forskellige hjemmelavede skulpturer til at pynte.

Sådanne skulpturer kan laves af alt lige fra ståltråd, nye metal stel til gamle grene eller og diverse metal skrot i forskellige former. Det vigtigste er at du tænker kreativt.


read more

Kompost

Mange spørger hvorfor man skulle bruge tid på at lave sin egen kompost. Det nemmeste svar jeg kan give er: Du slipper nem af med alt dit have affald på en nem måde, uden du skal på genbrugsstationen.

Udover dette er der mange andre fordele ved at lave sin egen kompostbunke i haven. Når du selv laver din kompost er du sikker på hvad din muld indeholder og er derfor sikker på hvad du kommer i din organiske haves jordbund.


read more

De fleste have ejere ønsker et alternativ til de miljø-ødelæggende sprøjtemidler, men ønsker sammentidlig ikke at bruge alt deres tid i haven med at luge ukrudt, passe og pleje haven.

Alternativet

Skab en have som naturen selv ville gøre det. Naturen har udviklet sig gennem tusinde af år og er klart den bedste til at passe sig selv. Dette koncept betyder ikke nødvendigvis mere vedligeholdelse for dig


read more

Økologiske haveejere stræber efter et sund og afbalanceret økosystem. Dette vælger haveejere at gøre af den simple årsag, at naturen har udviklet sig over tusinde år, hvilket har ført til helt bestemte vækst betingelser. Planter trives derfor bedst når det sunde og afbalancerede økosystem er intakt.

Vælg med omhug

Ved at vælge lige præcis de planter, der passer ind i dit haveanlæg. Du skal vælge i forhold til mængden af sol, skygge, jordtyper og jordfugtighed og derved er du godt på vej til at skabe en sundere, mere blomstrende og flotere have.


read more