Kompostbunke: Guide til Hvordan den Laves

Kompostbunke er den bedste måde at skaffe sig af med have- og køkkenaffald uden at skulle på genbrugspladsen.  På sammen tid gør du en god gerning for miljøet og din haves jordbund bliver forbedret med komposten.

Her er en god guide til at lave din egen kompostbunke i haven.

Det hjælper ikke noget bare at smide affaldet i et hjørne i haven. For at skabe kompost skal der skabes gode forhold, dette er ikke noget problem det skal bare sættes op rigtigt.

Sådan gør du:

Du skal finde det rigtige sted i haven, der må ikke være for meget sol, da dette kan udtørre komposten. Du skal derfor gerne vælge et sted med skygge. At foretrække er at gemme kompostbunken lidt væk da den normalt ikke er så flot at se på.

Når du har fundet det perfekte sted til din bunke skal du have bygget en kasse. Dette kan gøres så simpelt som at sætte to-tre paller sammen i form som en hestesko. Hvis du ønsker en lidt mere elegant kasse kan du bygge en selv og få den præcis som du ønsker den.

Husk at holde størrelsen lidt nede for, at skabe de bedste forhold for komposten.

Hvis du ikke selv ønsker at laven en, kan færdig lavede kompostbokse i plast, købes på byggemarkedet.

Blandingsforhold

For at lave perfekt kompost skal blandingsforholdene være i top. Derfor skal du blande det ”grønne” og ”brune” på den rigtige måde.

  • Grønt: græs, planter, køkken rester, (dog ikke kød rester) frugt og grønt, osv.
  • Brunt: Gamle blade, tørret græs el. hø, og træ i små mængder

Hvis du stabel disse materialer skiftevis i små lag skaber du de bedste forhold for komposten.  Disse lag mikses så sammen med en grab efter et par dage.

Engang imellem skal du røre lidt rundt i bunken så, der kan komme gang komposten igen. Dette skal gøres et par gange for, at bibeholde de gode forhold.

Hvis bunken begynder at lugte meget, kan det skyldes den er lidt for tør eller våd, dette skaber forrådnelse.  Hvis dette sker, kan du med fordel købe dig til kompost matereale på byggemarkedet så som kompost orme det kan også hjælpe at grave rundt i bunken.

Den Hurtige

For hurtig kompost er det en god ide at klippe alt dit affald i små stykker, dette gør det nemmere at nedbryde. At tilsætte den nye bunke en smule kompost fra den gamle bunke kan også fremskynde processen. Hvis du ikke har det, kan kompost orme som købes på byggemarkedet, gøre det samme


1 Comment

  1. Hejsa.
    Jeg har fulgt det fleste af dine råd og har netop brugt komposten til et par bede, men:: Alle æggeskallerne ligger intakt i hele kompostbunken. Næsten tror jeg.
    Kompostbunken er 2-3 år gammel i bunden og rundt om æggeskallerne er rimelig perfekt kompostjord, så det undrer mig meget, at æggeskallerne er helt intakte. I min forrige kompostbunke forsvandt æggeskallerne som ventet. Måske er det fordi at vi i denne kompostbunke har haft rigtig meget æggeskralds affald i forhold til grønt??
    Har du et godt råd, nu har vi startet en ny, med toppen af den gamle og en hel masse æggeskaller

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *