Skab dit eget Udendørs Økosystem

Økologiske haveejere stræber efter et sund og afbalanceret økosystem. Dette vælger haveejere at gøre af den simple årsag, at naturen har udviklet sig over tusinde år, hvilket har ført til helt bestemte vækst betingelser. Planter trives derfor bedst når det sunde og afbalancerede økosystem er intakt.

Vælg med omhug

Ved at vælge lige præcis de planter, der passer ind i dit haveanlæg. Du skal vælge i forhold til mængden af sol, skygge, jordtyper og jordfugtighed og derved er du godt på vej til at skabe en sundere, mere blomstrende og flotere have.

Det første skridt du skal tage mod din organiske have er, at forstå din haves klima og områdets særlige egenskaber. Dette vil give dig mulighed for effektivt, at skabe din drømme have.

Afbalancering

I et helt perfekt afbalanceret økosystem er, der en tilpas mængde af rovdyr og bytte. Hvis en del af dette forsvinder eller kommer i for store en mængde, vil det skabe ubalance i økosystemet.

Hvis eksempelvis alle myresluerne forsvinder, vil der ikke være nogle naturlige fjender for myrerne og derved vil de blive en skade for økosystemet.

Tilholdssteder

Du kan skabe gode leve forhold for de gavnlige dyr i dit økosystem ved, at skabe gode levesteder og forhold i haven.

Dette kan gøres ved at give føde til de dyr og organismer du ønsker at tiltrække. Især planter, der blomster hele sæsonen eller i længere tid er gode. Her kan bruges små blomster eller krydderurter så som: persille, basilikum eller koriander.

Udover de særlige planter kan man også bygge små områder til fugle, frøer og andre dyr der spiser skadelige insekter. Jo mere natur nært din haven er des bedre, du ønsker at skabe en have, der efterligner de små features i naturen.

Dette kunne være at plante græs, og andre små planter der holder hele året, hvilket sikre føde til dyr gennem vinteren. Dele af haven skal gerne efterlades vild og gerne med adgang til vand. Dette vil skabe optimale muligheder for en have i balance med naturen hvilket i sidste ende giver det bedste resultat.


Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *